Zamawiając tort trzeba określić kilka elementów.

Cena  za tort komunijny wynosi:

  • 46 zł/kg - dotyczy tortów z grupy pierwszej (zwykle tort jest obłożony, białym marcepanem)
  • 55 zł/kg - dotyczy tortów z grupy drugiej (musy śmietanowo czekoladowe)
     

1. KSZTAŁT i WIELKOŚĆ

Tort może być okrągły lub w kształcie książki. Aby określić jaką wielkość państwo potrzebują proszę przeanalizować tabelkę poniżej. Wagi tortów są orientacyjne. Smaków z grupy drugiej ( musy czekoladowo-śmietanowe) ze względów technologicznych nie da się wykonać w kształcie książki oraz obłożyć marcepanem

 

nr

Średnica tortu

(cm)

Orientacyjna waga (kg)

dotyczy tortów z grupy pierwszej

Orientacyjna waga (kg)

dotyczy tortów z grupy drugiej

Orientacyjna ilość kawałków

1 18 1-1,4 1-1,3 10-12
2 22 1,5-1,9 1,4-1,9 15-18
3 26 2,3-2,8 1,9-2,3 24-30
4. 28 2,5-3,2 2,5-3,2 28-35
5 31 3,2-4,2 2,9-3,5 30-40
6

prostokąt 20x30

książka komunia - standard

2,3-2,7

 książka nie jest robiona w tych smakach

24-30
7 prostokąt 22 x33 2,7-3,3 książka nie jest robiona w tych smakach 30-40

 

 

2. SMAK

 Tort składa się z blatów i przełożenia (w postaci bitej śmietany lub musu) oraz innych dodatków. Smak jest wynikiem kombinacji tych elementów.

GRUPA PIERWSZA ( na komunię tylko smaki  1- 6)

Trzy warstwy stałe (biszkopt) oraz dwa przełożenia śmietanowe. Wysokość ok 7,5 - 8,5 cm.

Możliwość obłożenia marcepanem lub inną masą cukrową.. W tych smakach można zrobić tort w kształcie księgi (możliwość wyprofilowania "brzuszków")

GRUPA DRUGA  Torty na bazie musów czekoladowo-śmietanowych

Dwie warstwy stałe oraz dwa, trzy musy. Wysokość ok 6,5 cm.

Możliwość wykończenia tortu na jasno (wesela, Komunia, Chrzciny) : z boku wiórki z białej czekolady na górze "szprycki " z białego kremu. Górna powierzchnia jasna gładka. Jasny mus jest na "wierzchu"

Nie ma możliwości obłożenia tego tortu marcepanem lub inną masą cukrową.

 

3. DEKORACJE

Oprócz napisu jako dekorację wykorzystujemy: 

1.        Hostia

2.        Kielich z hostią

3.     Opłatek z nadrukiem – okrągły lub prostokątny ( dopłata 10 zł)

4.      Dekoracja neutralna

TORTY NA BAZIE UBITEJ ŚMIETANY1

ZdjęciaOpis
NR 1

3 blaty orzechowe. Dwa przełożenia: 1. bita śmietana czekoladowa z kakao i wiśniami 2. bita śmietana kawowa

NR 2

3 blaty biszkoptowo orzechowe.Dwa przełożenia: 1. bita śmietana czekoladowa z kakao, wiśnie 2. bita śmietana jasna z odrobiną kokosu, prażonych płatków migdałowych polana advokatem

 

NR 3

3 blaty biszkoptowe- czekoladowe. Dwa przełożenia: 1. bita śmietana czekoladowa z kakao i wiśniami 2. bita śmietana  jasna

Ten smak jest dostępny w codziennej sprzedaży w formie małych torcików z tym że ma dwa blaty biszkoptowe czekoladowe- czyli jest niższy.

NR 4

3 blaty biszkoptowe- czekoladowe .Dwa przełożenia: 1. bita śmietana czekoladowa z kakao, wiśnie 2. bita śmietana jasna z odrobiną kokosu, prażonych płatków migdałowych i advokatem.

NR 5 Truskawkowy

3 blaty biszkoptowe jasne.Dwa przełożenia :  bita śmietana truskawkowa

NR 6 Malinowo - Brzoskwiniowy

3 blaty biszkoptowe jasne.Dwa przełożenia: 1. bita śmietana malinowa 2. bita śmietana jasna z kawałkami brzoskwini

NR 7 Bezowy

3 lub 2 blaty bezowe .Dwa przełożenia: 1. bita śmietana jasna z owocami (brzoskwinie lub ananas lub truskawki)

NR 8 Bezowy plus

Na spodzie biszkopt a na nim mus  smietanowo- czekoladowy z marakują. Wyżej - dwa blaty bezowe przełożone bitą śmietaną z owocami

NR 9 Dakłaz

3 blaty bezowe z żurawiną. Jedno przełożenie: bita śmietana z kajamakiem, daktylami, żurawiną, orzechami. Drugie przełożenie: bita śmietana z serkiem mascarpone, kawą , daktylami, żurawiną, orzechami

TORTY NA BAZIE MUSÓW CZEKOLADOWO-ŚMIETANOWYCH1

ZdjęciaOpis
SKARB AZTEKÓW

Dwa blaty orzechowe. Jedno przełożenie: mus śmietanowy na bazie czekolady deserowej .

Drugie przełożenie: mus śmietanowy na bazie czekolady białej

ROYAL

Dwa blaty :na spodzie biszkopt migdałowy z rozłożoną na nim chrupką warstwą (pasta z orzecha lskowego, czekolada, prażynki). W środku biszkopt orzechowy.

Jedno przełożenie: mus śmietanowy na bazie czekolady białej .Drugie przełożenie: mus śmietanowy na bazie czekolady ciemnej

SAINT TROPEZ

Na spodzie biszkopt jasny w środku  czekoladowy.

Na biszkopcie jasnym konfitura malinowa. Wyżej mus śmietanowo- czekoladowy.

Na górze mus smietanowo- czekoladowy na białej czekoladzie z pulpą z marakui.

Standardowo tort jest oblewany żelem morelowym.

Możliwość wykończenia tortu na jasno (wesela, Komunia, Chrzciny) : z boku wiórki z białej czekolady na górze "szprycki " z białego kremu. Górna powierzchnia jasna gładka. Jasny mus jest na "wierzchu"

Nie ma możliwości obłożenia tego tortu marcepanem lub inną masą cukrową.

SŁOŃCE POŁUDNIA

Na spodzie biszkopt jasny w środku  czekoladowy. Mus śmietanowo- czekoladowy na nim konfitura z pomarańczy.  Chrupka karmelowa.

Na górze mus smietanowo- czekoladowy na białej czekoladzie z sokiem z cytryny.

KARMAZYNOWY PRZYPŁYW

Dwa biszkopty jasne. Mus śmietanowy na białej czekoladzie z czerwoną porzeczką, mus śmietanowy na białej czekoladzie z naturalną wanilią, konfitura z czerwonej porzeczki.  Standardowo tort jest spryskiwany barwionym  na czerwono masłem kakaowym co tworzy matowy efekt zamszu na powierzchni.

ŁZA SYRENY

Na spodzie biszkopt jasny w środku  czekoladowy. Mus śmietanowo orzechowy (orzech laskowy) .Na górze mus smietanowo- czekoladowy na białej czekoladzie z gruszką.W środku przełożenie z czarnej porzeczki

Standardowo tort jest oblewany żelem przeźroczystym.

NIEBO

Na spodzie biszkopt ciemny migdałowy z rozłożoną na nim wartstwą chrupką ( orzech laskowy , czekolada, prażynki)

Musy śmietanowo czekoladowe z serkiem mascarpone: mango, kajmak plus delikatna żelka truskawkowa

IMIĘ RÓŻY

Biszkopt jasny, biszkopt ciemny. Mus śmittanowy z serkiem mascarpone - kajmakowy i kawowy. Konfitura pomarńczowa. Chrupka warstwa karmelowa

LAWENDOWE WZGÓRZE

Dwa jasne biszkopty. Musy śmietanowe: czarna porzeczka i banan oraz konfitura z czarnej porzeczki.

TIRAMISU

3 blaty biszkoptowe-czekoladowe.Dwa przełożenia:  bita śmietana , serek mascarpone, kawa , amaretto

 

3CZEKOLADY

Trzy cieniutkie biszkopty czekoladowe. Trzy musy śmietanowe z czekoladami : białą , mleczną, deserową. Tort ma wysokość 4, 5 cm i jest w związku z tym lżejszy.

PISTACJA

3 cieniutkie biszkopty czekoladowe. Mus śmietanowy  z białą czekoladą i pastą pistacjową 100 %. Ten tort ma wysokość 4,5 cm i jest lżejszy.

Wykończenie natrysk z czekolady zabarwionej na zielono.

PERŁA

Spód - kruche z mąki gryczanej, na nim masa kokosowa. Na górze mus śmietanowy z ananasem