Zamawiając tort trzeba określić kilka elementów.

Cena  za tort komunijny wynosi: 75 zł / kg

 

1. KSZTAŁT i WIELKOŚĆ

Tort może być okrągły lub prostokatny. Jest możliwy kształt książki ale ye torty robimy tylko z tzw 1. grupy i w masie cukrowej. Smakowo wg nas wychodzi to nie tak jak torty z gr. 1. :) Aby określić jaką wielkość państwo potrzebują proszę przeanalizować tabelkę poniżej. Wagi tortów są orientacyjne. Smaków z grupy drugiej ( musy czekoladowo-śmietanowe) ze względów technologicznych nie da się wykonać w kształcie książki oraz obłożyć marcepanem

 

nr

Średnica tortu

(cm)

Orientacyjna waga (kg)

dotyczy tortów z grupy pierwszej

Orientacyjna waga (kg)

dotyczy tortów z grupy drugiej

Orientacyjna ilość kawałków

1 18 1-1,4 1-1,3 10-12
2 22 1,5-1,9 1,4-1,9 15-18
3 26 2,3-2,8 1,9-2,3 24-30
4. 28 2,5-3,2 2,5-3,2 28-35
5 31 3,2-4,2 2,9-3,5 30-40
6 28x34 3,5-4,5 3,5-4,5 35-45
7 30x40 4,5-5,5 4,5-5,5 50-60
8

prostokąt 20x30

książka komunia - standard

2,3-2,7

 książka nie jest robiona w tych smakach

24-30
9 prostokąt 22 x33 2,7-3,3 książka nie jest robiona w tych smakach 30-40

 

 

2. SMAK

 Tort składa się z blatów i przełożenia (w postaci bitej śmietany lub musu) oraz innych dodatków. Smak jest wynikiem kombinacji tych elementów.

GRUPA PIERWSZA ( na komunię tylko smaki  1- 6)

Trzy warstwy stałe (biszkopt) oraz dwa przełożenia śmietanowe. Wysokość ok 7,5 - 8,5 cm.

Możliwość obłożenia marcepanem lub inną masą cukrową.. W tych smakach można zrobić tort w kształcie księgi (możliwość wyprofilowania "brzuszków")

GRUPA DRUGA  Torty na bazie musów czekoladowo-śmietanowych

Dwie warstwy stałe oraz dwa, trzy musy. Wysokość ok 6,5 cm.

Możliwość wykończenia tortu na jasno (wesela, Komunia, Chrzciny) : z boku wiórki z białej czekolady na górze "szprycki " z białego kremu. Górna powierzchnia jasna gładka. Jasny mus jest na "wierzchu"

Można te torty także oblać białym glasażem

Nie ma możliwości obłożenia tego tortu marcepanem lub inną masą cukrową.

 

3. DEKORACJE

Oprócz napisu jako dekorację wykorzystujemy: 

1.        Hostia

2.        Kielich z hostią

3.     Opłatek z nadrukiem – okrągły lub prostokątny ( dopłata 10 zł)

4.      Dekoracja neutralna

TORTY NA BAZIE UBITEJ ŚMIETANY1

ZdjęciaOpis
NR 2

3 blaty biszkoptowo orzechowe.Dwa przełożenia: 1. bita śmietana czekoladowa z kakao, wiśnie 2. bita śmietana jasna z odrobiną kokosu, prażonych płatków migdałowych polana advokatem

 

NR 3

3 blaty biszkoptowe- czekoladowe. Dwa przełożenia: 1. bita śmietana czekoladowa z kakao i wiśniami 2. bita śmietana  jasna

Ten smak jest dostępny w codziennej sprzedaży w formie małych torcików z tym że ma dwa blaty biszkoptowe czekoladowe- czyli jest niższy.

NR 4

3 blaty biszkoptowe- czekoladowe .Dwa przełożenia: 1. bita śmietana czekoladowa z kakao, wiśnie 2. bita śmietana jasna z odrobiną kokosu, prażonych płatków migdałowych i advokatem.

NR 6 Malinowo - Brzoskwiniowy

3 blaty biszkoptowe jasne.Dwa przełożenia: 1. bita śmietana malinowa 2. bita śmietana jasna z kawałkami brzoskwini

NR 7 Bezowy

3 lub 2 blaty bezowe .Dwa przełożenia: 1. bita śmietana jasna z owocami (brzoskwinie lub ananas lub truskawki)

NR 8 Bezowy plus

Na spodzie biszkopt a na nim mus  smietanowo- czekoladowy z marakują. Wyżej - dwa blaty bezowe przełożone bitą śmietaną z owocami

NR 9 Dakłaz

3 blaty bezowe z żurawiną. Jedno przełożenie: bita śmietana z kajamakiem, daktylami, żurawiną, orzechami. Drugie przełożenie: bita śmietana z serkiem mascarpone, kawą , daktylami, żurawiną, orzechami

TORTY NA BAZIE MUSÓW CZEKOLADOWO-ŚMIETANOWYCH1

ZdjęciaOpis
SKARB AZTEKÓW

Dwa blaty orzechowe. Jedno przełożenie: mus śmietanowy na bazie czekolady deserowej .

Drugie przełożenie: mus śmietanowy na bazie czekolady białej

ROYAL

Dwa blaty :na spodzie biszkopt migdałowy z rozłożoną na nim chrupką warstwą (pasta z orzecha lskowego, czekolada, prażynki). W środku biszkopt orzechowy.

Jedno przełożenie: mus śmietanowy na bazie czekolady białej .Drugie przełożenie: mus śmietanowy na bazie czekolady ciemnej

SAINT TROPEZ

Na spodzie biszkopt jasny w środku  czekoladowy.

Na biszkopcie jasnym konfitura malinowa. Wyżej mus śmietanowo- czekoladowy.

Na górze mus smietanowo- czekoladowy na białej czekoladzie z pulpą z marakui.

Standardowo tort jest oblewany żelem morelowym.

Możliwość wykończenia tortu na jasno (wesela, Komunia, Chrzciny) : z boku wiórki z białej czekolady na górze "szprycki " z białego kremu. Górna powierzchnia jasna gładka. Jasny mus jest na "wierzchu"

Nie ma możliwości obłożenia tego tortu marcepanem lub inną masą cukrową.

SŁOŃCE POŁUDNIA

Na spodzie biszkopt jasny w środku  czekoladowy. Mus śmietanowo- czekoladowy na nim konfitura z pomarańczy.  Chrupka karmelowa.

Na górze mus smietanowo- czekoladowy na białej czekoladzie z sokiem z cytryny.

KARMAZYNOWY PRZYPŁYW

Dwa biszkopty jasne. Mus śmietanowy na białej czekoladzie z czerwoną porzeczką, mus śmietanowy na białej czekoladzie z naturalną wanilią, konfitura z czerwonej porzeczki.  Standardowo tort jest spryskiwany barwionym  na czerwono masłem kakaowym co tworzy matowy efekt zamszu na powierzchni.

ŁZA SYRENY

Na spodzie biszkopt jasny w środku  czekoladowy. Mus śmietanowo orzechowy (orzech laskowy) .Na górze mus smietanowo- czekoladowy na białej czekoladzie z gruszką.W środku przełożenie z czarnej porzeczki

Standardowo tort jest oblewany żelem przeźroczystym.

NIEBO

Na spodzie biszkopt ciemny migdałowy z rozłożoną na nim wartstwą chrupką ( orzech laskowy , czekolada, prażynki)

Musy śmietanowo czekoladowe z serkiem mascarpone: mango, kajmak plus delikatna żelka truskawkowa

IMIĘ RÓŻY

Biszkopt jasny, biszkopt ciemny. Mus śmittanowy z serkiem mascarpone - kajmakowy i kawowy. Konfitura pomarńczowa. Chrupka warstwa karmelowa

LAWENDOWE WZGÓRZE

Dwa jasne biszkopty. Musy śmietanowe: czarna porzeczka i banan oraz konfitura z czarnej porzeczki.

TIRAMISU

3 blaty biszkoptowe-czekoladowe.Dwa przełożenia:  bita śmietana , serek mascarpone, kawa , amaretto

 

3CZEKOLADY

Trzy cieniutkie biszkopty czekoladowe. Trzy musy śmietanowe z czekoladami : białą , mleczną, deserową. Tort ma wysokość 4, 5 cm i jest w związku z tym lżejszy.

PISTACJA

3 cieniutkie biszkopty czekoladowe. Mus śmietanowy  z białą czekoladą i pastą pistacjową 100 %. Ten tort ma wysokość 4,5 cm i jest lżejszy.

Wykończenie natrysk z czekolady zabarwionej na zielono.

PERŁA

Spód - kruche z mąki gryczanej, na nim masa kokosowa. Na górze mus śmietanowy z ananasem